Doprava ZDARMA pri objednávke nad 70€

Pitie kávy a jej vplyv na ľudský organizmus

Ochrana pred niektorými druhmi rakoviny: Niekoľko štúdií naznačuje, že konzumácia kávy môže byť spojená s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pečene, hrubého čreva, konečníka a prsníka.

Napríklad systematický prehľad z roku 2016, ktorý zahrňoval 105 štúdií, zistil, že vyššia konzumácia kávy bola spojená s nižším rizikom rakoviny pečene.

Ochorenie pečene

Viaceré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kávy môže mať ochranný účinok na pečeň. Káva sa spojila s nižším rizikom cirhózy pečene, fibrózy a ochorení pečene spôsobených alkoholom. Štúdia z roku 2017 zistila, že konzumácia dvoch až štyroch šálok kávy denne bola spojená so znížením rizika cirhózy pečene o 44 %.

Podpora kognitívnych funkcií

Kofeín obsiahnutý v káve môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, ako je pozornosť, koncentrácia a pamäť. Niektoré štúdie ukázali, že kofeín môže zlepšiť krátkodobú pamäť, psychomotorické funkcie a kognitívne výkony. Avšak, účinok kofeínu môže byť individuálny a závisieť od dávky a citlivosti jednotlivcov.

Zníženie rizika vzniku niektorých ochorení

Štúdie naznačujú, že konzumácia kávy môže byť spojená so zníženým rizikom niektorých ochorení, vrátane Parkinsonovej choroby, depresie, cukrovky typu 2 a ochorení pečene, ako je napríklad cirhóza a tuková choroba pečene.

Zdroj antioxidantov

Káva je bohatá na antioxidanty, ako sú polyfenoly a hydroxykyseliny. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť v boji proti voľným radikálom a ochrane tela pred oxidatívnym stresom.

Zvýšenie fyzickej výkonnosti

Kofeín obsiahnutý v káve môže zvýšiť fyzickú výkonnosť a vytrvalosť. Kofeín môže zlepšiť energetickú mobilizáciu, zvyšovať budícnosť a zlepšovať svalovú kontraktilitu.

Zlepšenie nálady a zníženie depresie

Konzumácia kávy môže byť spojená so znížením rizika depresie a zlepšením nálady. Kofeín stimuluje produkciu neurotransmitera dopamínu a serotoninu, ktoré sú spojené s náladou a pocity pohody.

Zníženie rizika obličkových kameňov

Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kávy môže byť spojená so zníženým rizikom tvorby obličkových kameňov.

Ochrana pred neurodegeneratívnymi ochoreniami

Niektoré výskumy ukazujú, že pitie kávy môže byť spojené so zníženým rizikom vzniku niektorých neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Je dôležité si všimnúť, že výskum a štúdie v oblasti vplyvu kávy na zdravie sú často rozmanité a v niektorých prípadoch aj protichodné.

Niektoré štúdie môžu mať obmedzenia v dizajne a interpretácii výsledkov. Je dôležité brať do úvahy aj individuálne faktory, ako je citlivosť na kofeín, zdravotný stav a celkový životný štýl.

Pamätajte, že pitie kávy by malo byť s rozumom a mierou. V prípade akýchkoľvek konkrétnych zdravotných otázok alebo obáv je vždy vhodné konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.